Ruko skal ophøre med at misbruge sin dominerende stilling

Print

Skrevet af FORUM ADVOKATER d. 15/2 - 2005

Konkurrencerådet har besluttet, at Ruko A/S har misbrugt sin dominerende stilling på det danske låsemarked. Beslutningen er taget på baggrund af et omfattende materiale, Konkurrencestyrelsen har fremlagt i dag. En stor del af dette materiale blev indsamlet på et såkaldt "dawn-raid" i februar 2001.

Styrelsens undersøgelser viser, at det er svært for udenlandske virksomheder at komme ind på det danske låsemarked. Det skyldes bl.a., at der blandt bygherrer og arkitekter er en stærk tradition for at anvende en særlig skandinavisk standard for låsekasser, der i praksis udelukker anvendelse af ikke-skandinavisk producerede låse. Ruko har med en markedsandel over 80 pct. en klart dominerende stilling på det danske låsemarked.

Ruko har på tre punkter misbrugt denne stilling:

For det første indebærer selskabets generelle rabatsystem en ulige behandling af forhandlerne. Særlig ramt heraf er en forhandler, der i de seneste år desuden har forhandlet et konkurrerende mærke af låse. Denne forhandler har fået lavere rabatter, fordi forhandleren ikke samtidig har købt beslag, dørgreb mv. hos Ruko.

For det andet diskriminerer Ruko mellem sine forhandlere ved at give forskellige rabatter til forhandlere i samme situation ved større byggeprojekter. Det stiller forhandlerne ulige i konkurrencen.

Endelig har Ruko forhindret videresalg af de låse, som Ruko sælger til særlige industripriser. Formålet har været at opdele markedet, så selskabets industrikunder ikke kan videresælge låse til andre kundegrupper.