EU-bøde til VW for faste videresalgspriser

Print

Skrevet af FORUM ADVOKATER d. 2/11 - 2005

Kommissionen har givet Volkswagen en bøde på 30,96 mio. EUR for at presse forhandlerne til at overholde de vejledende priser på VW Passat-modellen.

VW udsendte i 1996 og 1997 en række skrivelser til de tyske VW-forhandlere og VW-værksteder, der systematisk opfordrede alle medlemmerne i det tyske salgssystem til at udvise prisdisciplin. VW truede forhandlerne med opsigelse af forhandlerkontrakten, hvis forhandlerne ydede rabatter i forhold til de vejledende priser på VW Passat. Endvidere opfordrede VW forhandlerne til at "sladre" om forhandlere, der ikke overholdt de vejledende priser.

Formålet med rundskrivelserne var at mindske forhandlernes rabatgivning i forhold til den vejledende prisliste for VW Passat og på denne måde håndhæve den vejledende prisliste som bindende videresalgspriser. Bindende videresalgspriser er både i strid med den almindelige konkurrencelovgivning og med gruppefritagelsen for motorkøretøjer. Kommissionen har iværksat undersøgelser om lignende problemer hos andre bilfabrikanter og på nuværende tidspunkt har også DaimlerChrysler pådraget sig bøder for lignende forseelser.