Hvad er sort og hvad er hvidt?

Print

Skrevet af Allan Ohms d. 28/11 - 2012

Hvis dit barns babysitter selv er et barn, skal der ikke betales skat af lønnen.
Og hvis du er blevet pensioneret, så kan du godt tjene et mindre beløb, uden at du skal betale skat.

Sådan lyder et par af de nye regler for sort arbejde, som SKAT snart sætter i funktion fra 2013.
Her kan du læse mere om en del af ændringerne.

Skattefrit for børn under 16 hvis. . .
Hundeluftning eller børnepasning. Det er noget af det arbejde, som børn under 16 år slipper for at betale skat af, når de nye regler bliver indført fra nytår.
Lønnen er dog kun skattefri, hvis børnene arbejder for private personer. Det kan være for familie, venner eller naboer.
Græsslåning, indkøb eller lektiehjælp er også nogle af de opgaver, som børn under 16 nu kan udføre, uden at de skal betale skat.

Landets mange avisbude under 16 år skal dog stadig betale skat. De er nemlig ansat af virksomheder, og så skal der betale skat under alle omstændigheder.

Pensionister kan tjene op til 10.000
Hvis man har nået en alder, hvor man har ret til at modtage folkepension, så kan man fra 2013 tjene op til 10.000 skattefrit hvert år.

Men beløbet er kun skattefrit, hvis man udfører en bestemt type arbejde.
Som med landets børn, så skal arbejdet foregå i private hjem. Der kan også her være tale om havearbejde, børnepasning eller lektiehjælp. Men pensionister kan også hjælpe med mindre reparationer på boliger uden at de skal betale skat af beløb på mindre end 10.000 kroner om året.

Hvis en person, med ret til folkepension, er ansat i et firma der for eksempel tilbyder havearbejde, så kan 10.000 kroner af lønnen fra firmaet, ikke gå under de nye regler.Der skal fortsat betales skat af hele lønnen.

Og så er der vennetjenesterne. . .
Forestil dig, at en god ven beder dig om hjælp til at bygge en carport. Du siger ja til at hjælpe, og fra 2013 skal der som udgangspunkt ikke betales skat af den vennetjeneste.

Der er dog undtagelser.

For hvis din ven giver dig penge eller andet, der let kan veksles til kontanter som tak for hjælpen, så skal der altid betales skat af dit arbejde.
Det samme gælder, hvis du ikke nøjes med at hjælpe med at bygge en carport - men for eksempel deltager i byggeriet af et helt hus.

Fældningen af et træ må du godt hjælpe til med, men hvis din ven ejer en mindre skov, der skal fældes, så skal der betales skat af dit arbejde. Vennetjenester må nemlig kun udføres i "privat regi" og uden relation til nogen form for virksomhed.
De samme regler gælder, hvis det er familiemedlemmer, som du hjælper.
Det samme er tilfældet, hvis du for eksempel giver en nabo eller en kollega en hånd med noget havearbejde.'

Mere på SKAT's hjemmeside
Fra 2013 gælder der også nye regler for firmabiler. Og på større private byggepladser er der også nye regler i vente for præcis skiltning med navnene på de firmaer, der er i arbejde.

Læs mere om reglerne her:
http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=68744