Digital arv

Print

Skrevet af Allan Ohms d. 16/10 - 2015

Sådan sletter du afdødes konti og profiler på nettet – og sådan giv er du adgang før du dør

Facebook:
Facebook-profiler kan blive omdannet til mindesmærker eller lukkes af de efterladte ved at anmode Facebook om det. Det kræver, at du som pårørende skriver dødsdatoen, og du kan sende et bevis på, at personen er død.
Læs, hvordan du anmoder om at lukke en profil eller omdanne den til et mindesmærke på facebook.com.
https://www.facebook.com/help/150486848354038

Facebook indførte i februar 2015 en 'Legacy Contact' i USA, der kan få adgang til den afdødes profil, hvis den afdøde har valgt en person. Det er endnu uvist, hvornår funktionen kommer til Danmark.

Google:
Google har allerede en funktion, der gør, at udvalgte pårørende kan få adgang til blandt andet Gmail, Youtube og Google Drive, hvis den afdøde har valgt en eller flere kontaktpersoner, inden han eller hun er død. Funktionen hedder 'Administration af inaktiv konto'.
Læs mere om 'Administration af inaktiv konto'. http://taenk.dk/gode-raad/tema/tema-digital-arv/facebook-google-og-e-bok...

Hvis afdøde ikke har udvalgt kontaktpersoner, kan du som pårørende anmode om at få lukket en profil. I nogle tilfælde kan du også få adgang til den afdødes data. Du anmoder ved at udfylde en formular, hvor du sender dødsattest og billed-id. Google kræver dog, at dokumentationen skal være oversat til engelsk.
Læs her, hvordan du anmoder om at slette en afdød persons Google-konto på google.com.
https://support.google.com/accounts/contact/deceased?hl=da

E-Boks:
E-boks er dansk, og inden man dør, kan man på forhånd give adgang til udvalgte dokumenter og mapper til en pårørende. Adgangen lukker dog, når et dødsfald registreres. Herefter kan de pårørende få adgang til e-Boks med en skifteretsattest. Det giver fuld råderet over dokumenterne. Skal e-Boks lukkes, kræver det kun en dødsattest.
Læs, hvordan du anmoder om adgang til eller lukning af afdødes e-Boks på e-boks.dk. http://www.e-boks.dk/help.aspx?pageid=d95a7add-65ed-49f0-a6cf-2bc9f5a43abc

Twitter:
Twitter-profiler kan lukkes af de efterladte. Twitter kræver, at du sender en kopi af dødsattest, billed-id og et underskrevet dokument, der viser, hvem du er, og hvad dit forhold til afdøde er. Du skal sende et fysisk brev til deres adresse i Californien. Kun ved spørgsmål til afmeldingen af afdødes profil, kan Twitter kontaktes på e-mail.
Gå ind på support.twitter.com, skift sproget til engelsk i toppen af siden, søg på 'deceaces' i søgefeltet, og vælg det første resultat, der viser, hvordan du kontakter Twitter for at anmelde og lukke en død persons profil. (Siden er på engelsk)

Yahoo:
Yahoo giver under ingen omstændigheder andre adgang til en konto eller indholdet på en konto. Du kan dog sende en forespørgsel om at få lukket en konto. Forespørgslen kan sendes på e-mail eller i et brev. Den skal indeholde brugernavnet til kontoen, et bevis på, at du har ret til at få lukket kontoen og en kopi af dødsattesten.
Læs her, hvordan du sender en forespørgsel til Yahoo på yahoo.com. (Siden er på engelsk) https://help.yahoo.com/kb/SLN9112.html

Hotmail/outlook.com (Microsoft):
Hotmail hedder nu outlook.com og er ejet af Microsoft. Som pårørende kan du få adgang til e-mails og kontaktlister fra afdødes outlook.com-konto. Du skal sende en mail til Microsoft, hvor du skriver dit navn, e-mail-adresse, telefonnummer, afdødes fulde navn og navnene på den/de konti, som afdøde har.
Microsoft vil herefter sende en e-mail, hvor de fortæller, hvad de skal bruge af dokumentation. Hvis dokumentationen godtages, sender de indholdet fra outlook.com-kontoen på en dvd. En outlook.com-konto er en konto med en af følgende endelser: @outlook.com, @hotmail.com, @live.com, @windowslive.com eller @msn.com.
Læs her, hvordan du kontakter Microsoft på mcirosoft.com. (Siden er på engelsk) http://windows.microsoft.com/en-us/outlook/next-of-kin

Instagram:
Instagram kræver, at du sender et bevis på, at personen er død. Det kan være for eksempel være en dødsattest eller nekrolog. Du udfylder så en formular, og du skal tage stilling til, om afdødes profil skal slettes eller omdannes til et mindesmærke. På den måde gemmes profilen på Instagram, men den optræder ikke i søgninger. Mindesmærket kan ikke ændres, men andre kan sende billeder eller videoer ved hjælp af Instagram Direct til den afdøde persons profil.
Læs her, hvordan du anmoder om at slette en afdød persons profil på instagram.com. https://help.instagram.com/264154560391256/

LinkedIn:
LinkedIn tillader, at du som pårørende kan anmode om at få lukket afdødes profil ved at udfylde en formular. Du skal skrive navn, e-mail-adresse, og dødsdato, ligesom du kan linke til en nekrolog.
Læs her, hvordan du anmoder om at slette en død persons profil på linkedin.com. (Siden er på engelsk) https://help.linkedin.com/app/answers/detail/a_id/2842

Dropbox:
Dropbox kræver en anmodning om at få lukket afdødes konto. Du skal kunne dokumentere, at personen er død, og at du har ret til at tage hånd om arven, herunder den digitale. Du skal også sende oplysninger om dig selv og billed-id. Dropbox kræver, at du sender forespørgslen med et fysisk brev til firmaets adresse i Californien.
Afdøde kan have installeret Dropbox på sin PC, tablet eller smartphone. På den måde kan du få adgang til billeder og dokumenter, der er gemt i Dropboxen, hvis du altså har adgang til telefonen, tabletten eller PC’en.
Læs her, hvordan du får lukket afdødes Dropbox-konto på dropbox.com. (Siden er på engelsk)
https://www.dropbox.com/help/488

Hvis du vil give adgang, mens du lever

Facebook: Lav et mindesmærke eller slet kontoen
På Facebook kan du vælge en 'eftermælekontakt', som kan administrere din konto, hvis du dør. Du kan gøre det muligt for denne person at få adgang til dine data, for eksempel at downloade alle dine billeder. Dine private beskeder giver du dog ikke adgang til.

Eftermælekontakten kan lave din side om til et mindesmærke, ændre dit profilbillede og lave et sidste opslag på dine vegne, men vedkommende vil derefter ikke kunne lave opslag på dine vegne.
Ønsker du at få din profil slettet ved din død, kan du også vælge det i stedet for.

Er du udpeget som 'eftermælekontakt', skal du melde personens død til Facebook og bekræfte det ved hjælp af foreksempel en dødsattest eller et testamente, inden du får adgang til afdødes profil.
Her kan du melde en persons død til Facebook https://www.facebook.com/help/contact/228813257197480

Gmail og YouTube kan gives videre
Google har en funktion, der hedder "Administration af inaktiv konto". Med den funktion kan du vælge op til 10 personer, som kan få adgang til dele af din konto, når du går bort.
Personerne vil modtage en mail efter en periode, hvis din konto ikke har været i brug. Du vælger, hvor lang perioden skal være. Men inden da får du selv en sms, der sikrer, at du ikke bare har været inaktiv. Desuden kan du vælge at modtage en e-mail hver tredje måned om, at du har aktiveret denne 'Administration af inaktiv konto'.
Gmail, Youtube, og Google Drive er nogle af de tjenester, du kan overdrage til dine kontakter. Du vælger selv, hvilke tjenester, du vil overdrage.

Læs her, hvordan du bruger "Administration af inaktiv konto". https://support.google.com/accounts/answer/3036546?hl=da

E-Boks: Giv andre adgang
E-Boks kan indeholde vigtige dokumenter fra det offentlige, som dine pårørende skal tage stilling til, når du dør. Du kan vælge at give en eller flere personer adgang til din e-Boks. Når dødsfaldet er registreret, bliver al adgang til e-Boks lukket, og det vil kræve en skifteretsattest at få åbnet den igen.
Vælg selv, hvad du giver adgang til. Du kan give adgang til hele e-Boks eller vælge specifikke mapper. Personen, du har givet adgang til, kan komme til dine dokumenter og tømme din digitale postkasse. Det kan måske være nødvendigt, hvis du er alvorligt syg og har brug for en person til at tage hånd om din vigtige post i den sidste tid.
Læs, hvad der sker med dine dokumenter, når du dør. http://www.e-boks.dk/help.aspx?pageid=d4aa7a27-7805-47da-90b4-a9c5fcd0d81e

Mere læsestof
Læs mere her: Hvad er et http://forumorientering.dk/hvad-er-et-%E2%80%9Dfacebooktestamente%E2%80%...
NB: Du kan læse om juridiske testamenter på dette link (vælg 18+19+20) ) www.forumorientering.dk
http://forumorientering.dk/sites/default/files/Online_folder.pdf

Forum Advokater
Havnevej 3
4000 Roskilde
Tlf. 70 22 88 50

Vil du vide mere ?

Læs mere på vores hjemmeside www.forumadvokater.dk og www.forumorientering.dk